torstai 23. toukokuuta 2013

ONNEA!!

ONNEA VAKAVAsta selviytyneille ja soveltuvuuskokeeseen päässeille! :) Mikä fiilis nyt on? :)

Meillä on opinnot tältä vuodelta esseetä vaille valmiina, joten kirjoittelu jää totta kai hieman vähäisemmäksi... Kertokaa toki kuitenkin fiiliksiä ja tuntemuksia, niitä on aina mukava lueskella :) Kyselläkin saa, jos mieleen vielä juolahtaa kiperiä mietteitä!

Tsemppiä haastatteluun ja näytteeseen! Nauttikaa aurinkoisista päivistä :)

Jonna & Laura

17 kommenttia:

  1. Kiitokset kannustuksesta! :)
    Itse sain kutsun kaikkiin soveltuvuuskokeisiin, joihin hainkin. Pisterajat olivat kyllä laskeneet hirmuisesti! Kai moni mielsi kokeen vaikeaksi? Tsemppiä teille loppurutistuksiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon ja hurjasti tsemppiä sinulle soveltuvuuskokeisiin! :)

      Poista
  2. Hei täällä yksi, joka pääsi soveltavuuskokeeseen Ouluun. Oon vaan repimässä tässä vaiheessa pelihousujani ton osaamisnäytteen suhteen... En vaan ymmärrä mitä voisin muka tehdä. Harmi, kun tää tuli nyt tänä vuonna :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyri erottumaan joukosta ja muista ottaa opettajuus ja pedagoginen näkökulma mukaan näytteeseen! Koita pohtia mikä aihealueista tuntuu omimmalta ja lähde sitä kautta rakentamaan osaamisnäytettä. Liian hienoa ja vaikeaa ei kannata lähteä tekemään, näytä sellaista mikä tuntuu itselle mukavalta. Tsempit sinullekin, kyllä se idea varmasti löytyy :)

      Poista
  3. Moikka! Olipa hyvä löytö tämä teidän blogi. Eilen saapui minullekin kutsu Oulun soveltuvuuskokeisiin, jei! Mutta: ensi viikolla täytyy jo ilmoittaa sitovasti, ryhtyykö laaja-alaiseen, taide- vai teknologiapainotteiseen opettajankoulutukseen. Voisitteko kertoa, mitä on laaja-alainen luokanopettajakoulutus - miten eroaa tavallisesta luokanopettajasta (jos mitenkään)? Ja miten taide- ja taitopainotteinen eroaa laaja-alaisesta? Luin, että näillä koulutuksilla pääaineeksi voisi ottaa kasvatuspsykologian kasvatustieteiden tilalta. Osaatteko kertoa siitä tarkemmin? Kiitos paljon avusta, olen iloinen jokaisesta tiedonjyväsestä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laaja-alaisessa luokanopettajakoulutuksessa painotetaan ryhmässä toimimista ja vuorovaikutustaitoja. Suunnilleen sitä siis laaja-alainen tarkoittaa. Meillä on muutama painotuksen mukainen kurssi, joita ei muilla ole. Sama on sitte teknoilla ja taikoilla, eli heilläkin on muutamia oman painotuksen mukaisia kursseja. Muuten koulutukset ovat sisällöltään samanlaisia. Kaikki me valmistumme luokanopettajiksi ja voimme toimia samanlaisissa työtehtävissä tulevaisuudessa :)

      Kasvatuspsykologiasta pääaineena emme osaa ikävä kyllä kertoa oikeastaan mitään...

      Hurjasti tsemppiä sinullekin soveltuvuuskokeeseen! :)

      Poista
  4. Sain kutsun Ouluun lo:n soveltuvuuskokeisiin. Rupesin miettiin tota, että mitenköhän noi VAKAVA-pisteet sitten skaalataan? Sain 143 pistettä, osaako teistä kumpikaan kertoa, että mitä se ois skaalattuna ja onko noilla pisteillä toivoakaan päästä sisään, vaikka soveltuvuuskoe menisikin nappiin?

    Lisäksi oon miettinyt tota osaamisnäytettä. Olin suunnitellut soittavani pianoa, koska se on ainoa instrumentti, johon olen ottanut soittotunteja ja jota osaan soittaa hyvin. Lisäksi toi pedagoginen näkäkulma on helppo liittää siihen. Onkohan pianon soittaminen kuitenkin hieman liian tavanomaista? Toisena vaihtoehtona olisi esitellä öljyvärimaalauksistani koostuvaa portfoliota, mutta töitä ei ole kovinkaan montaa ja pedagogisen näkökulman perusteleminen kuvataiteissa tuntuu itselleni haastavalta. Musiikissa olen kuitenkin kuvataiteta lahjakkaampi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kannata hirmuisesti murehtia vakavan pisteitä tässä vaiheessa. Karkeasti sanottuna se menee niin, että on muutama hakija, jotka ovat saaneet kokeesta korkeat pisteet, sitten loput sijoittuvat pisteiltään aikas lähekkäin siihen lähettyville millä on päässyt vielä kokeesta toiseen vaiheeseen. Kaikilla on siis mahdollisuus päästä sisään, vaikka vakava ei olisikaan niin sanotusti mennyt nappiin, pitää vain loistaa sitten soveltuvuuskokeissa :)

      Jos näyte vaikuttaa mielestäsi liian tavanomaiselta, koita keksiä siihen jotakin "joukosta erottuvaa" mukaan! Kannattaa tehdä sellaista mikä tuntuu itselle mukavalta ja tietää, että sen homman osaa. Liian vaikeaa ei kannata yrittää, koska jännitys sellaisessa tilanteessa vaikuttaa varmasti suoritukseen. Joten itsellä on oltava hyvä fiilis siitä mitä tekee :) Mutta tosiaan, tuskin haastattelijatkaan odottavat mitään huikeita ennen näkemättömiä esityksiä, ihmisiähän me kaikki vain olemme :)

      Onnea mielettömästi sinulle soveltuvuuskokeeseen!

      Poista
  5. Hei! Mullakin ois kysymys liittyen tuohon taide- ja taitopainoitteeseen luokanopettajakoulutukseen. Pystyykö tuon kautta siis valmistumaan luokanopettajaksi, joka voi opettaa myös muita perusaineita esim. matikkaa, äikkää jne. 0-6-luokkalaisille kuten laaja-alaisen opettajankoulutuksen läpi käyneet? Toivottavasti vastaatte pian!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli tarkennuksena, taide- ja taitopainotteisessa koulutuksessa käydään ihan samat kurssit kuin laaja-alaisessakin, lisäksi on heidän oman painotuksen mukaisia kurssia. Taikat ovat yhtälailla luokanopettajia kuin kaikki muutkin, joten kyllä he voivat opettaa kaikkia aineita ala-asteella kuten muutkin luokanopettajat :) Heidän koulutuksensa ei siis sisällä vain taide- ja taitoaineita! Tämä sama koskee myös teknoja :)

      Poista
    2. https://weboodi.oulu.fi/oodi/

      Tuossa vielä linkki weboodiin, josta voit käydä kurkkaamassa koulutuksien eroja (ei tarvitse kirjautua sisään)! Valitse sivun vasemmasta reunasta opinto-oppaat, jonka jälkeen painat koulutuksen nimeä, jonka kurssisisältöjä haluat katsoa. Tuon avulla aikas hyvin ymmärtää, ettei meidän koulutukset ihan huikean paljon eroa toisistaan :)

      Poista
  6. Tohon osaamisnäytteeseen liittyen kaipaisin mielipidettä. Olen päätynyt soittamaan instrumentillani yhden kappaleen (olisin kyllä halunnut liittää mukaan myös kuvataiteellisia elementtejä, mutta lto:n soveltuvuuskokeiden osaamisaluejako ei anna myöten) ja nyt mietin sitten sitä, että pitäisikö valita jokin lastenlaulu vaiko teknisesti vaativampi "aikuisten" biisi. Pedagoginen puoli on kuitenkin vaarassa jäädä vajaaksi, jos valitsen teknisesti vaativamman biisi. Toki varmasti voi tuoda sen esille, miten soittotaito on eduksi työssä jne., mutta onkohan se sitten riittävä perustelu. Mielipiteitä haluaisin, ei ole oikein ketään keltä kysyä. :) Lo:n soveltuvuuskokeiden osaamisaluejako oli huomattavasti helpompi mulle, joten se onkin jo mietittynä.

    VastaaPoista
  7. Epäilisin, että haastattelijat eivät katso niinkään soiton teknistä vaativuutta, vaan juuri ennemminkin pedagogista puolta, kuten esille toitkin. Pianonsoiton asiantuntija en ole, mutta taitava soittaja osaa varmasti lisätä haastetta lastenlauluunkin erilaisilla variaatioilla. Ja voihan eri biisejä yhdistääkin? ;)
    Ja kuten tuossa aiemmin vastailtiinkin, tärkeintä on varma ja hyvä olo soveltuvuuskokeeseen mennessä. Kuulostele omaa fiilistä, ja toimi sen mukaan!

    VastaaPoista
  8. Pääsittekö kumpikin ensiyrittämällä opiskelemaan luokanopettajaksi? Multa kysyttiin haastattelussa, että haenko ensimmäistä kertaa ja mietin, että onko se ns. huono asia sitten. Ajatellaanko esim. että useamman kerran hakeneet ovat motivoituneempia tai jotain...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä pidin välivuoden avoimessa opiskellen, kokeilin kyllä Vakavaa jo vuonna 2011, mutta lukeminen jäi melko vähäiseksi eikä pisteet riittäneet haastatteluun asti. Eli minulla oli toinen yritys ja Laura pääsi sisälle suoraan lukion jälkeen :) Emme kyllä usko, että hakukerrat ratkaisevat sisäänpääsyä, kyllä se motivaatio näkyy jos sitä on! Haki sitten ensimmäistä tai vaikka kolmatta kertaa koulutukseen :)

      Poista
  9. Mulla menee kans vetelät housuun ton osaamisnäytteen kanssa. Oon laskeskellu tässö noita pisteitä et VAKAVA-kokeesta noita pisteitä ei hirveesti heru ja nyt mua huolettaa tuo osaamisnäyte. Mitä tehä silloin ku ei oo mitään erityistä taitoa kuten instrumentin soittaminen tms ?! Viikon päästä pitäis olla suunnitelmat viimeistään tehtynä ja aivot lyö vaan niin tyhjää... Auttakaa !

    VastaaPoista
  10. Mitä te muut lukijat ja teidän tutut tai muut ovat esittäneet osaamisnäytteessä ?

    VastaaPoista