maanantai 17. kesäkuuta 2013

Jännittävää!

Soveltuvuuskokeet ovat nyt ohi ja tulokset julkaistaan kymmenen päivän päästä eli 27.6! Meitäkin jännittää teidän puolestanne :) Taas kerran saa kertoa tuntemuksistaan ja fiiliksistään jos vain haluaa. Miltä osaamisnäyte tuntui, kyselivätkö haastattelijat hankalia kysymyksiä ym? :)

Tsemppiä vielä jokaiselle, elätte nyt jännittäviä hetkiä! :) Kirjoitellaan seuraavan kerran postausta sitten 27. päivä :)

Jonna & Laura

6 kommenttia:

  1. Hei!

    En kyllä vastaa kysymyksiin mitä tässä postauksessa oli, mutta sen sijaan kysyn teiltä!
    Olen syksyllä menossa lukion viimeiselle luokalle, eli vielä pitää päästä läpi ylioppilaskokeetkin. Kuitenkin mielestäni näin kesällä on hyvä pysähtyä pohtimaan, että mitä sitä haluaakaan tehdä vuoden päästä ja siitä eteenpäin.
    Oikeastaan mun ois se pitänyt tehdä jo vuosi sitten ainakin. Oli koko vuoden, että haen terveysalalle opiskelemaan terveydenhoitajaa, mutta nyt keväällä tuli kaikkea sellaista minkä johdosta mua vähän ahdistaakin toi ala. Vedin hirveät paineet, että tuonne kysytään parhaan kielen numeroa (eipä ole vahvuus..) ym ja tuntui että sinne on mahdoton päästä. Ajauduin suorittamaan elämää. En enää nauttinut elämästä ja lopulta tein asioita, joista en edes ollut kiinnostunut.

    Kuitenkin lähiaikana tuntuu, että itselleni ois kirkastumassa että opettaminen on juuri se mitä haluan. Koen hyväksi itselleni itsenäisen työn missä ollaan tekemisissä lasten/nuorten kanssa.

    Tuntuu, että kävisin opintoja innolla ajatellen mitä kaikkea sitä on jo ehtinyt unohtaa. En koskaan tykännyt käsitöistä ja tuntuu, että niistä tunneista jäi vaan traumat. En myöskään ole erityisen lahjakas kuvaamataidossa, vaikka kaikki numerot ovat aina olleet 9 siinä. Pianoa olen soittanut 7lkk asti, mutta sen jälkeen lopetin.
    Eli vähän tuntuu, että hirveä into on oppia juuri asioita mitä ala-asteella opetetaan. Onko siinä mitään huonoa motiivia, että haluaisi kokeilla kaikenlaista ja oppia ilman että ennestään sen kummemmin osaa? Eikö siellä itse koulutuksessa sitten juuri tarkoitus ole oppia?

    Voiko Oulussa suorittaa sivuaineopintoina kotitaloutta? Eli, että voisi opettaa kotitaloutta 7-9 luokille? Entä muiden aineiden kohdalla, voiko sivuopinnot olla mitä vain koulussa opetettavaa ainetta? Koen myös luovuuden haasteekseni, mutta senkin kehittämiseen on kova halu.

    Oisitko itse päässyt myös lastentarhanopettajan koulutukseen?
    Haitteko muualle kuin Oulun yliopistoon ja nuo alat?

    Lisäksi oon aina ollut hirveen ''kouluihminen''. Eli oon lähes aina mennyt mielellään kouluun ja se on ollut mulle hauskaa (ottamatta huomioon viime vuoden suorittamista).

    Kommentoin myös
    http://oppimassaopettammaan.blogspot.fi/2013/02/paasykokeet-kevaalla-2012-ii-haastattelu.html
    tuonne eräästä asiasta, jos vaan saatte viestin :)

    Tuli vähän pitkä, mutta sain purettua vastausta vaille olevat kysymykset, jotka on nyt mietityttänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastataan kysymys kerrallaan, niin ei tule sekava kirjoitus!

      On mahtavaa, että koulutukseen hakee sillä motivaatiolla, että haluaa oppia uusia asioita tai parantaa taitojaan siinä missä kokee olevansa vahvoilla. Täällähän me tosiaan opitaan ja harjoitellaan, kukaan ei voi osata täydellisesti kaikkea! Minä en osannut soittaa pianoa juuri ollenkaan, kuvaamataito ei ole ollut vahvinta osaamisaluetta ikinä, eikä se ole vieläkään. Olen kuitenkin oppinut paljon hyviä uusia tekniikoita ja ymmärtämään sen, että muihin/muiden töihin on ihan turha vertailla. Liian itsekriittinen ei saa olla :) Opettajana sinun tulee osata opettaa asia oppilaille, sehän se tärkeintä on! Täydellinen ei siis tarvitse kaikessa olla :)

      Oulussa ei ole mahdollisuutta ottaa kotitaloutta sivuaineeksi. Mahdollisuus on valita kaksi lyhyttä sivuainetta (25op) yksi kandivaiheessa ja yksi maisterivaiheessa. Voit kuitenkin käydä myös pitkän sivuaineen, jos sellaista pääset lukemaan. Jos yläasteella haluat jotakin opettaa, on aine käytävä pitkänä sivuaineena. Esimerkiksi: Täältä osa hakee Jyväskylään opiskelemaan liikunnan pitkää sivuainetta (60op). Paikkoja on vähän ja sivuaineeseen on omat pääsykokeensa. En siis ole aivan varma pystyykö kotitalouden kuitenkin saamaan sivuaineeksi. Oulussa sitä ei kuitenkaan tarjota, joten sivuaine tulisi tällöin suorittaa Savonlinnassa tai Helsingissä.
      Oulussa on tarjolla omat tiedekunnan sivuaineet, mutta mahdollista on hakea sivuainetta myös muista tiedekunnista. Jos mielenkiinnosta haluat nähdä sivuainetarjonnan, voit käydä oulun yliopiston (kasvatustieteen tiedekunnan) nettisivuilla kurkkaamassa sen!

      Lastentarhaopettajankoulutuksen nimilistasta ei viime vuonna nimeä löytynyt enkä hakenut muualle kuin Ouluun näille aloille :)

      Poista
    2. Jatkan vielä hieman, eli yläasteen opettajat ovat aineenopettajia, meidän koulutus ei anna valmiutta opettamiseen yläasteella.

      Voimme Lauran kanssa opintojen alkaessa käydä haastattelemassa jotakin tiedekunnan opettajaa/opintoneuvojaa tms, joka antaa varman vastauksen teidän kysymyksiinne :) Mekään emme tosiaan kaikkea voi tietää, mutta mieluusti otamme asioista selvää! :)

      Poista
  2. Hei Anonyymi!

    Kommentoinpa näin satunnaisena lukijana tätä asiaa, kun osittain liippaa läheltä. :) Kotitalousopettajaksi sekä luokanopettajaksi Savonlinnasta valmistuneena voin kertoa sen verran, että siellä kotitaloutta on tosiaan mahdollista ottaa sivuaineeksi luokanopettajaopintoihin (60op). Itse tein siten, että opiskelin pääaineenani kotitaloustiedettä (eli hain opiskelemaan alunperin kotitalousopettajaksi) ja otin sivuaineeksi luokanopettajan monialaiset opinnot (60 op) ja sain näin ollen kaksoistutkinnon.

    VastaaPoista
  3. Hei,
    löysin bloginne vasta äskettäin ja nyt kiinnostaisikin tietää, minkä ikäisiä opiskelijoita luokanopettajan koulutuksessa on? Ovatko kaikki teidän ikäluokkaanne vai mahtuuko joukkoonne myös sitä vanhempaa ikäluokkaa/perheellisiä/niitä, jotka eivät biletä, vaan ainoastaan opiskelevat. Vanhempana (+30) miettii jo onko liian vanha opiskelemaan luokanopettajaksi, kun on perhe, eikä aikaa riitä todellakaan muuhun kuin juuri niihin pakollisiin opintoihin? Sekin mietityttää riittääkö kielitaito, kuinka paljon englantia/ruotsia tarvii opiskellessa? Oma kielitaito on vuosien saatossa käytön puutteessa ruostunut, joten jonkinlaista lisäoppia tarvittaisiin varmasti.. Miten opiskelijaryhmät/luokat jaetaan syksyllä opiskelun alkaessa, huomioidaanko jakoperusteissa esim aikaisempia opintoja(approt ym)? siis siten, että samassa ryhmässä on appron jo suorittaneita? Entä onko luokanoppettajaksi mahdollista opiskella nopeammin kuin 5 vuodessa? Onko mahdollista opiskella myös kesällä ja aiotteko itse tehdä niin?
    Tulipa kysymyksiä, mutta kiitos jos jaksatte vastata.. :)

    S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä kysymyksiä, koitan parhaani mukaan niihin vastata :)

      Meidän ryhmässämme on muutama +30 ja muissakin ryhmissä on vanhempia opiskelijoita. He juurikin ovat perheellisiä, jotka keskittyvät melkeinpä vain opiskeluun. Et ole liian vanha, höpsistä! On mahtavaa, että seuraa haaveitaan oli ikä mikä tahansa :)

      Ainakin ruotsiin ja mahdollisesti myös englantiin järjestetään kertauskursseja joihin voi osallistua, jos tuntuu ettei kielitaito ole enää mainiosti muistissa :) Ruotsia meillä on 2op ja englantia 3op. Pienellä oma-aloitteisella kertaamisella tai kertauskursseilla kurssit varmasti pääsee läpi!

      Ryhmät jaettiin ainakin meillä aakkosjärjestyksen mukaan, aikaisempia opintoja ei tällöin jaossa otettu huomioon. Olin itse suorittanut perusopinnot opintojen alkaessa, joten en osallistunut ko. kursseille ja suoritin sitten keväällä muutaman toisen vuosikurssin kurssin.

      Opintoja pystyy nopeuttamaan oman jaksamisen, lukujärjestyksen ja motivaation mukaan. Voit käydä esimerkiksi ensimmäisenä vuonna toisen vuosikurssin kursseja ilmoittautumalla (opettajilta kannattaa kysyä onko mahdollista suorittaa kurssi) muiden ryhmien tunneille mukaan. Harvoin opettajat kieltäytyvät kurssin suorittamisen, joten nopeuttaminen on itsestä ja oma-aloitteisuudesta kiinni :)

      Olemme ottaneet molemmat ruotsin kesäyliopiston kautta suoritettavaksi, joten kyllä opiskelemme hieman myös kesällä! Opintoja on jonkin verran mahdollista käydä kesän aikana. Keväällä meille tuli sähköpostia mitä kursseja kesäyliopisto ym. tahot tarjoavat. Toki myös avoimen yliopiston opintoja voi halutessaan suorittaa kesän aikana, jos yliopiston tarjonnasta jotain hyviä opintoja löytyy :)

      Kysy toki lisää, jos jokin jäi epäselväksi!

      Jonna

      Poista