tiistai 2. heinäkuuta 2013

Ihana elämä...

Eihän vesisateella ole muutakaan tekemistä kuin muistella meidän ensimmäistä opiskeluvuotta. Ei muuta kuin kuvat koneen kansioista kehiin ja ikuistamaan ikimuistoinen vuosi kuvapostauksella  :)



























Onhan meillä ollut mukavaa! Ihania ystäviä, hyvin edenneet opinnot, illanistujaisia ja paljon paljon muuta, Ihanaa elämää!

35 kommenttia:

  1. Hei! Voitteko linkittää ne sivut miltä näki opinto-oppaan koulutuksiin? Eli näkee mitä luokanopettajan opinnot pitävät sisällään ja mitä lastentarhanopettajan. Muistaakseni jonkun postauksen kommenttiin linkititte ne :)

    + kysymys, että prosentuaalisesti kuinka vaikea Ouluun on päästä luokanopettajaksi ja lastentarhanopettajaksi? Ajattelin, kun teistä toinen ainakin oli päässy luokanopettajaksi mutta ei lastentarhanopettajaksi ja silti eikö aina sanota, että lastentarhanopettajaksi pääsee helpommi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. https://weboodi.oulu.fi/oodi/ Tuossa linkki ja sieltä valitse sitten vasemmasta reunasta opinto-oppaat ja sen jälkeen kasvatustiede ja sitten valitset minkä koulutuksen opasta haluat katsoa :)

      Sitten vielä pieni tietoisku prosentuaalisuudesta: 2012 VAKAVAan osallistui 1041 hakijaa, joista 120 kutsuttiin luokanopettajakoulutuksen soveltuvuuskokeeseen. Hyväksyttyjä oli 77, joista paikan otti vastaan 62. Prosentuaalisesti siis koulutukseen pääsi noin 7,4 %.

      2012 VAKAVAan osallistui 605 hakijaa, joista 161 kutsuttiin varhaiskasvatuksen soveltuvuuskokeeseen. Hyväksyttyjä oli 80, joista paikan otti vastaan 63. Prosentuaalisesti koulutukseen pääsi noin 13%.

      Voit käydä halutessasi katsomassa tilastoja täältä: http://www.helsinki.fi/vakava/hakijamaarat.html

      Poista
  2. Kamalan nopiasti on vuosi menny, ikävä tuli näitä kuvia kattellessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä! Onneksi meillä on vielä muutama vuosi jäljellä :)

      Poista
  3. Miten, jos on varma että haluaa enemmän juuri LTO eikä LO niin onko mitään etuuksia sillä että olisi vain hakenut toiseen? Eli ei olisi selittelyä haastattelussa, että no haluan mä tuonne toiseenkin mutta en niin paljo ku tähän..
    Entä, jos varalle hakee samalla amk:n niin voiko olla haastattelussa täysin niin, ettei mainitse mitään siitä hakemisesta eivätkä ne haastattelijat saa tietoon sitä?
    Lisäksi katsoin, että LTO:ssa osaamisnäyte on vain 0-2, kun taas LO:ssa 0-5. Miten ylipäätään pisteitä pitää saada? Jos kokonaispistemäärä minkä voi saada on 20 niin paljoko aliten päässyt on suunnilleen saanut pisteitä. Voisin veikata jotain 14, mutta olenko ihan väärässä?

    Pakko vielä sitä kommentoida, että kun on tää tulevaisuus valaistunut tässä kesän aikana niin samalla se on vienyt motivaation lukea yo-kokeisiin näin kesällä. Kun tietää, ettei itse hakemiseen tarvita mitää L papereita.. no luulenpa, että se motivaatio on kova sitten elokuussa kuitenkin. Tuskin se niin vakavaa näin kesän keskellä, onpa akut latautunut sitten ;)

    Sen verran jo nytten, että ootte ihania ku vastaatte viesteihin (ja ylipäätään pidätte tätä blogia)! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma mielipiteeni on se, että kannattaa varmuuden vuoksi hakea molempiin. Oulussakin pitää koulutukset kuitenkin laittaa mieluisuus järjestykseen, joten selittelyä ei sinänsä edes kaivata. Varmaankin voit olla mainitsematta haastattelussa hakeneesi myös ammattikorkeaan, mutta toisaalta ei siitäkään (minun mielestäni!) ole mitään haittaa, että on hakenut useaan koulutukseen. Kyllä se motivaatio sille haluamallesi alalle näkyy, olitpa sitten varalta hakenut useampaan paikkaan :) Varma en ole siitä, saavatko haastattelijat tietoonsa minne muualle olet hakenut. Toisaalta jos sinulta kysytään haastattelussa suoraan oletko hakenut muualle, voitko valehdella heille asiasta?

      Tässä taas pientä tietoiskua, sillä on hankala sanoa millaisia pisteitä tulisi saada, koska rajat vaihtelevat vuosittain jonkin verran. Meillä ei tosiaan näytettä ollut kevään 2012 haussa, mutta maksimipistemäärä oli 15 ja alin pistemäärä millä pääsi sisälle oli 12,7.

      LTO:n maksimipistemäärä oli 17 ja alin millä pääsi sisälle oli 12,03.

      Tilastoja voi käydä katsomassa aikaisemmin mainitusta linkistä eli: http://www.helsinki.fi/vakava/hakijamaarat.html

      Piakoin sinne pitäisi päivittyä myös tämän vuoden tilastoja, joten pistevertailuakin on parempi tehdä näytteen pisteiden ollessa mukana :)

      Mainio idea latailla kesän ajan akkuja! Syksyllä olet sitten mahtavassa terässä tulevaan koitokseen :)

      Ja suuret kiitokset! Opimme paljon uutta itsekin, kun saamme vastailla teidän mahtaviin ja kiperiin kysymyksiin!

      Jonna

      Poista
  4. Pitääkö luokanopettajan teidän mielestä osata kaikki ala-asteen aihealueet suhkot hyvin ja yleissivistyksen? Muistan, kun itse olin ala-asteella ja meillä oli liikunnassa yks vuosi AINA viestiä vaan salissa. Lisäksi talvella hiihdettiin varmaan 2kk ja luistelua oli jopa kerran + opettaja ei silloin osallistunut luisteluun, koska ei osannut.
    Tai kun musiikin tunnilla laulettiin aina vaan samoja paria laulua eikä oikeestaan mitään muuta.
    Musta vaan tuntuu, että ei toi kovin ammattitaitoista ole? Ainakaan en noilla tunneilla viihtynyt..

    Voi tulee vaan kaikki ala-asteajat mieleen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alakoulu sisältää niin paljon opetettavia tietoja ja taitoja, ettei yksi luokanopettaja voi välttämättä kaikkea itse osata. Pelkkä yleissivistys ei riitä - on myös oltava halua käyttää taitojaan lasten hyväksi ja kysymään tarvittaessa apua.

      Opiskeluiden aikana meille tietysti mahdollisimman laajasti kaikki koitetaan käydä läpi ja näyttää, kuinka soveltaa asioita koulussa. Opiskelujen kannalta ajateltuna arvostan sitä, kuinka paljon saamme opastusta eri aineissa. Tietynlaiset perustaidot meille siis koetetaan antaa. Samalla opiskelutovereita seuratessa on oppinut myös arvostamaan tulevien opettajakollegoiden omia erikoistietoja ja -taitoja. Tärkeää on opettajana osata myös pyytää apua ja tukea, jos oma mielenkiinto tai taidot eivät riitä kaikkeen.

      Poista
  5. Hei! Haluaisin kysyä, että paljonko teillä kertyi ekan vuoden aikana opintopisteitä ja otitteko mitään ylimääräisiä kursseja vai seurasitteko vain lukujärjestystä? Olin itse miettinyt, että jos saisi vaikka 70op suoritettua aina vuosittain, niin valmistuminen saattaisi nopeutua puolella vuodella. Mulla on aiempia korkeakouluopintoja alla, joten opintotukea voin saada vain 42 kuukaudelle sen normaalin 55 kuukauden sijasta, joten mielelläni aikaistaisin valmistumista edes kolmella kuukaudella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Otimme molemmat muutamia ylimääräisiä kursseja ja opintopisteitä kertyi molemmille yli 70.

      Nopeuttaminen siis kyllä onnistuu, omasta motivaatiostahan se on suurimmalta osin kiinni :)

      Poista
  6. Hei!!

    Täällä on myös yksi syksyllä opinnot innoissaan aloittava!:) Olisi muutama kysymys, ensin tärkein: Onko opinnoissa paljon ulkoliikuntaa? Tai liikuntaa ylipäänsä? Ja voiko liikuntaa lukea sivuaineena?

    Voiko luokanopettajaksi opiskeleva pätevöityä jonkun aineen opettajaksi ja opettaa sitä yläasteella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli ensin syksyllä yleisurheilu ulkoliikuntana, sitten oli hiihto sekä keväällä vielä ulkopalloilu. Ensimmäisen vuoden aikana tuli siis oltua ulkona liikunnan parissa noin 10 kertaa :)

      Liikuntaa voi lukea Oulun yliopistossa lyhyenä sivuaineena eli 25 op. Jos haluat siitä aineenopettajan pätevyyden, pitää sinun hakea opiskelemaan liikunnan pitkää sivuainetta Jyväskylään. Eli kyllä, luokanopettajaksi opiskeleva voi pätevöityä myös jonkin aineen opettajaksi :)

      Poista
  7. Moikka! Täällä ois yks 22v Oululainen, ja en voi käsittää miten hankalaa on päättää mitä haluan lähtä opiskelemaan!Tässä oon jo vuoden miettinyt ja kevään haku meni päi peetä, kun en osannut päättää mihin hakisi..Joten hain viimisenä hakupäivänä ja sen jälkeen mieli kerkesi muuttua jo sata kertaa :D Haaveena olisi tuo luokanopettaja, mutta varalta haen myös amk:hon johonkin linjalle.. voiko oulussa lukea siis sivuaineena vaikka matikkaa ja opettaa sitä yläasteella? Entä opetellaanko siellä montaa ainetta kuten just matikkaa, biologiaa, uskontoa, musiikkia...? Haluaisin niiin kovasti Ouluun, koska täällä olen ikäni asunut, mutta tänne on kaikista vaikein päästä opiskelemaan luokanopettajaksi, toisena tais olla Helsinki.. Päätin että ens keväänä haen Ouluun, rovaniemelle ja jyväskylään :)Pystyykö koulun käydä neljässä vuodessa? vai tuleeko siinä ihan älytön määrä ylimääräistä opiskelua, eikä aikaa riitä sit muuhun?:D Hirvittää että se kestää 5v ja oon sillon lähemmäs 30v !:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hyvä, että miettii tarkkaan, mitä tulevaisuudelta haluaa!:)

      Mutta tosiaan, jos lukee esimerkiksi juuri matikan pitkän sivuaineen (eli 60 opintopistettä), voi sitä ainetta opettaa yläkoulun puolella. Ja tottahan toki meillä on kursseja kaikista aineista, joita alakoulussa opiskellaan. Oman mielenkiinnon mukaanhan voi yliopiston paljon puhutussa tiedeyhteisössä ottaa myös ylimääräisiä kursseja.
      Kuten aiemminkin joskus vastattiin, luokanopettajaksi voi lukea neljässäkin vuodessa. Työtaakka kasvaa totta kai, mutta itsestähän se on kiinni, paljonko jaksaa ja haluaa opiskella. Mekin ensimmäisenä vuonna saimme kasaan yli 70 opintopistettä (keskiverto on 60 op), mutta rankkaa ei kyllä ollut. Tietysti omat rajoituksensa asettavat esimerkiksi harjoitteluiden ajankohdat.

      Poista
  8. Hei kuinka paljon opintoihin kuuluu kuviksen kohdalla tuollaista itse tekemistä? Mua jo kovasti ahdistaa ajatuskin, koska inhoan piirtämistä, enkä millään haluaisi piirtää/maalata muiden nähden. D:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melko paljon muun muassa kuviksessa ja käsitöissä - ja oikeastaan koko luokanopettajakoulutuksessa teemme itse, mikä on mielestäni tarpeellista, koska koulumaailmassa tehtävä on innostaa oppilaitakin itse tekemiseen. Vaikka itse ei piirtämisestä välittäisikään, ei sitä voi opettajanakaan täysin välttää.
      Kuviksen ja käsitöiden harjoituksissa opettelemme samalla keinoja, joilla innostaa oppilaita ja antaa vinkkejä. Emme ole tunneilla arvioimassa toisten kuvistaitoja, vaan oppimassa itse olemaan kannustavia ja innostavia. Ja kyllähän meille samalla opetetaan, kuinka arvioida oppilaiden töitä ja työskentelytaitoja, koska siihen tehtävään opettajanakin joudumme.
      Mutta olen huomannut, kuinka esimerkiksi piirtämistä kaihtava opiskelija uskaltaa jopa ensimmäisen kerran elämässään edes kokeilla kunnolla piirtämistä juuri lo-koulutuksen kursseilla, koska ilmapiiri on niin rento ja lupsakka! Pelätä ei siis todellakaan kannata - tai tarvi!:)

      Poista
  9. mielenkiinnolla jään seuraamaan blogianne :) Terveisin Savonlinnassa opiskeleva tuleva luokanope ! :) Hauska nähä et teil on opiskelu aika erilaista kuin meillä, toki samankaltaisuuttakin löytyy :) Hauskoja opiskeluaikoja! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi kyllä mielenkiintoista nähdä, millaista muiden yliopistojen luokanopeopiskelu on! Tulisi varmasti uudenlaisia ajatuksia päähän:)

      Ihanaa opiskelua sinullekin Savonlinnaan!

      Poista
  10. Onko rakennekynsistä haittaa kun opiskelee luokanopeks? :) Tai että voiko niitä vallan hyvin pitää koulun aikana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä niitä voi käyttää :) Jos on itse tottunut kynsien kanssa tekemään kaikkea, niin tuskinpa niistä on haittaa opiskelussakaan!

      Poista
  11. KIITOS ihan mielettömän paljon tästä blogista! Löysin tän juuri ja nyt on kaikki kirjoitukset käyty läpi. Itse aloitan lukion 2. vuoden opiskelun ja tulevaisuus on vielä aika hämärä, mutta joku opettaja-ala olis ihanaa. Enemmän ehkä erikoistunut kieltenopetukseen mutta luokanopettaja myös voisi olla. Teidän bloginne ansiosta pääsee paljon lähemmäksi sitä, että millaista opiskelu oikeasti on. Odotan jo innolla tulevia postauksia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että blogistamme on ollut hyötyä! :) Vielä pari viikkoa lomailua ja sen jälkeen startataan pirteinä ja innokkaina toinen vuosikurssi :)

      Poista
  12. Jaiks mun täytyy kysyy et onko luokanopettaja opiskelijat ystävällisii ja onko teil hyvä ryhmähenki? Et onko siel paljon sellasii muotipellejä jotka on omis piireis vai onko kaikki kavereit? Ia onko kakki aina bileis vai onko paljon sellasii jotka ei käy niis?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Persoonia löytyy laidasta laitaan. Ainakin meidän mielestämme meillä on hyvä ja tiivis ryhmähenki niin omassa ryhmässä kuin koko luokanopettajakoulutuksessa. Kaikki saavat olla sellaisia kuin itse haluavat ja kaikkien kanssa tullaan hyvin toimeen :)

      Poista
  13. Oletteko ostaneet paljon kirjoja kursseja varten? Tarvitseeko kirjoja paljon vai selviääkö pelkillä prujuilla vai onko niitä edes tarjolla? :)

    Kiitos jo etukäteen vastauksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joillakin kursseilla jaetaan monisteita ja joillakin kursseilla materiaalit löytyvät netistä esimerkiksi Optima-oppimisympäristöstä. Jos kirjoja kurssilla tarvitaan, kertovat opettajat siitä erikseen :) Me emme ole ostaneet kirjoja, sillä kirjastoista kirjoja löytyy oikein mainiosti!

      Poista
  14. Pääsin tänä keväänä opiskelemaan luokanopettajaksi, mutta töiden vuoksi lykkäsin opintojen aloittamisen syksyyn 2014. Olen saanut valtavasti tietoa koulutuksesta bloginne kautta ja lisäksi on ollut kiva lukea teidän omia kokemuksianne opiskelusta. Varmasti tätä on joskus kysyttykin, mutta kysyn uudelleen: Minkä mittaisia koulupäivät ovat (tai paljonko läsnäoloa on keskimäärin per viikko)? Onko läsnäolopakko jokaisella kurssilla? Yritän hahmottaa lähinnä sitä, kuinka kuormittavaa opiskelu tulee olemaan, pystyisinkö ohessa tekemään töitä, harrastamaan aktiivisesti jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän koulutus eroaa sen verran muusta yliopisto-opiskelusta, että meillä on melko tiukat läsnäolopakot kursseilla. Usein se tarkoittaa, että 90% kerroista tulee olla paikalla. Päivien pituus vaihtelee hyvinkin paljon, mutta me emme ainakaan tunteneet ensimmäistä vuotta kovinkaan raskaaksi. Välillä päivät olivat 8-16, usein välissä oli kuitenkin hyppytunti. Monet päivät olivat myös yhden luennon tai harjoituskerran pituisia. Opintojen aloitusajatkin vaihtelivat hyvin aamu kahdeksasta kahteen. Vapaapäiviäkin meillä oli yllättävän paljon :) Viikot ovat aina erilaisia, elikäs luennot tai harjoituskerrat eivät ole joka viikko aina samaan aikaan.

      Hankala tosiaan sanoa paljonko läsnäoloa on per viikko, sillä se vaihtelee melkoisesti. Toisilla on ylimääräisiä kursseja ja osa on saattanut jo suorittaa joitakin opintoja, jolloin läsnäoloa tulee vähemmän kuin muilla.

      Töitä pystyy tekemään oman jaksamisen mukaan esimerkiksi iltoina, tai viikonloppuisin ja vapaapäivisin. Opintojen kanssa päällekäin ei kannata töitä ottaa. Näin me ainakin neuvoisimme :) Harrastamaankin ehtii ja siihen pitääkin olla aikaa! Ei elämä saa olla pelkkää opiskelua, kyllä omia harrastuksia ja vapaa-ajan elämääkin tulee olla :)

      Poista
  15. Hei!:) Minua kiinnostaisi tietää, että koska ensimmäinen työharjoittelu koulussa tulee vastaan ekana opiskeluvuotena?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heipä hei! Meillä ensimmäinen harjoittelu oli ensimmäisenä vuonna heti joululoman jälkeen, viikoilla 2 ja 3. ja ensi vuonnakin harjoittelu on samaan aikaan. Orientoivaksi koulutyöskentelyksi kutsutussa harjoittelussa pääpaino on ennemmin opettajan ja koulutyön seuraamisessa eikä niinkään itse opettamisen harjoittelemisessa. Teimme itse tutkimuksen, johon kaksiviikkoisen harjoittelun aikana keräsimme luokassa materiaalia.

      Meille annettiin luokassamme mahdollisuus oman opetustuokion pitämiseen ja tietysti auttelimme tuntien aikana muutenkin opetustyössä.

      Poista
  16. Heippa!

    Aloitan siis nyt ensi viikolla opinnot Oulussa ja olisi kiva tietää oma pienryhmä tai edes vähän lukujärjestystä! En siis tätä teiltä kysele, vaan ihmettelen että olenko vain jäänyt ilman jotain kirjettä vai eikö meille todellakaan vielä kerrota tarkempia aikataluja kuin 26. ja 28. päivän "vastaanottotilaisuudet"?:D Ilmeisesti sitten niissä saa jotain aikatauluja... Ja tiedättekö miten ne pienryhmät jaetaan, aakkosittain vai..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Ei, et ole jäänyt ilman papereita! Uusille fukseille ilmoitetaan etukäteen vain, että maanantaina pitäisi saapua yliopistolle. Taisi olla aamulla klo 10 salissa L2?
      Ja ensimmäisenä päivänä teidät jaetaan pienryhmiin ja annetaan 2 ensimmäisen viikon lukkarit. Ryhmiin ei jakauduta edes aakkosjärjestyksessä (sehän olisi aivan liian yksinkertaista;)), mutta jaot on tehty valmiiksi ja asia selviää kyllä ekana päivänä!

      Joten eläkää huoliko, kyllä kaikki selviää ajallaan!:) Tervetuloa opiskeluiden pariin!

      Poista
  17. Hei! Olen miettinyt, miten tulee toimeen 5 vuotta pelkällä opintotuella? oon kuullut että luokanopettaja koulussa on paljon läsnäolopakkoja, miten jää aikaa työlle, jos haluaa tehdä koulun oheilla töitä että pärjää..? onko vaihtoehtoina iltatyö tai viikonlopputyö? kuinkahan rankkaa mahtaa olla päivät olla koulussa ja suoraan illaksi töihin :S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Opintotuella pärjääminen riippuu täysin ihmisestä ja hänen tarpeistaan. Mahdollisen asunnon vuokran suuruus, kiinteät menot kuten netti ja sähkö sekä oma tarve ns. hömppäostoksille kertovat, voiko pärjätä vai ei. Toinen tulee toimeen satasella kuussa, kun taas toinen tarvitsee ylimääräisen viisisatasen elämäänsä.

      Luokanopettajaksi lukiessa on mahdollista tehdä ilta- ja viikonlopputöitä. Itse valitsisin viikonlopputyöt, mutta jos intoa ja jaksamista on, niin tokihan arki-iltoinakin töitä voi tehdä. Joskus koulupäivät tosin loppuvat vasta neljältä (tai joskus harvoin myöhemminkin), jolloin asiat mahdollisesti vaativat hieman sumplimista. Läsnäolovaatimus suurella osalla kursseista on 90% - eli koulun päällä (arkiaamuisin ja -päivisin) töiden tekeminen on hankalaa (ellei jopa mahdotonta).

      Poista
  18. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista