tiistai 1. huhtikuuta 2014

Kevättä rinnassa

Kiirettä pitää kouluhommien kanssa, onneksi olo ei kuitenkaan ole stressaantunut :) Harjoittelun jälkeen päivät ovat vain kiitäneet ohi, miten se onkin jo huhtikuu! Muutama viikko vielä ennen pääsiäistä, jonka jälkeen meillä on enää viikko opintoja jäljellä. Todella loppusuoralla siis ollaan tätä toista vuotta.

Tänään olemme aamulla aloittaneet klo 8.30 ilmaisu- ja draamakasvatuksen harjoituskerran pohtimalla moraalia sekä opettajien, vanhempien ja oppilaiden välisiä suhteita. Mukaansatempaavat draamatyöskentelyt ja improvisaatioharjoitukset ovat kyllä olleet mieluisia. Tänään Laura pääsi puukkojunkkarin rooliin, minä taas olin humalainen poliisi ;) Vaikeitakin aiheita, kuten koulukiusaamista on helpompi lähestyä draaman keinon. Kurssista on siis todella ollut hyötyä ja paljon uusia asioita ollaan opittu!
 
Huomenna pääsemme taas pitkästä aikaa liikkumaan telinevoimistelutunnille. Kupperskeikat ja käsilläseisonta onnistuivat ensimmäisellä kerralla hyvin, saa nähdä miten kärrynpyörät huomenna onnistuvat! Torstaina onkin sitten luvassa erilainen koulupäivä, sillä lähdemme Maikkulaan pitämään kahden koulun oppilaille liikuntatapahtumaan. Teemana meillä on matka maailman ympäri. Jokainen rasti on teemaltaan eri maanosa ja rasteja on sekä sisällä ja pihalla. Kiva ja vauhdikas päivä on siis tiedossa :) Kirjoitellaan siitä lisää torstain jälkeen.

Loppuun vielä rutkasti tsemppiä VAKAVAn lukemiseen jokaiselle, jolla on pääsykokeet edessä! Kurkottakaa rohkeasti kohti unelmianne ja muistakaa tehdä parhaanne tulevassa koitoksessa! :) Olisi mukava kuulla miten lukeminen teillä sujuu, joten ei muuta kuin kommentteja kirjoittelemaan.

Ihanaa huhtikuun ensimmäistä päivää kaikille, nautitaan alkavasta keväästä!

Jonna

4 kommenttia:

  1. Moi! haluaisin kysyä muutaman kysymyksen luokanopettajaksi opiskelemisesta. :) mitkä ovat mielestänne luokanopettajaksi opiskelemisen plussat/miinukset verrattuna muihin yliopistossa opiskeltaviin aloihin? yliopistossa on tietääkseni paljon vapautta esimerkiksi luennoille osallistumisessa, onko luokanopettajaopiskelijoilla suhteellisesti enemmän pakollisia luentoja/läsnäoloja verrattuna muihin aloihin? kuinka haasteellisia asioita tarvitsee osata liikunnan kursseilla, esimerkiksi juuri telinevoimistelussa tai uinnissa, jos omat taidot eivät ole parhaat mahdolliset? :D itse en ole hirveän lahjakas näyttelemisessä ja laulamisessa, onko tästä mielestänne haittaa luokanopettajaksi opiskelemisessa? onko paljon esimerkiksi yksinlaulua vai enemmänkin ryhmäesiintymisiä? :) pystyttekö antamaan esimerkkejä, mitä oulun yliopiston osaamisnäytteessä voisi mahdollisesti tehdä mm. laulamisen ja tanssimisen lisäksi? onko tärkeää muistaa VAKAVA-aineisto yksityiskohtaisesti? Jos aineistossa mainitaan tietty henkilö sukunimeltä, joka ei ole artikkelin kirjoittaja, ja hänen mielipiteensä tiettyyn asiaan, voidaanko pääsykokeessa kysyä tämän henkilön mielipidettä, viitaten häneen vain sukunimellä, jolloin itse täytyy muistaa mistä artikkelista jne on kysymys? toivottavasti kysymyksista sai selvän ja kiitos etukäteen vastauksista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terve!

      Plussana ovat ehdottomasti opiskelupäivät täynnä tekemistä! Luennoilla istumisen sijaan, varsinkin ensimmäisenä ja toisena vuotena on paljon käytännön tekemistä :) Harjoittelut tuovat myös vaihtelua yliopisto-opiskeluun.

      Miinuspuolena tosiaan ovat läsnäolopakot. Toisaalta eivät nekään hirmuisesti haittaa, koska käytännönjutut oppivat helpoiten kokeilemalla ja tekemällä itse :) Monet kuitenkin toivovat, että aikuisille annettaisiin mahdollisuus itse valita milloin on läsnä tunneilla. Luennot meillä saattavat välillä olla vapaaehtoisia, mutta harjoituskerroilla on yleensa 90% läsnäolopakko.

      Täydellinen ei tarvitse olla missään, toki on hyvä osata perusasioita. Täällä me olemme opettelemassa, joten parhaansa yrittäminen on tärkeintä! Jos tuntuu ettei kärrynpyörä, laulaminen tai uiminen onnistu, niitä voi sitten harjoitella omalla ajalla :) Harjoitus tekee mestarin! Heikommat laulutaitosi tai näyttelijänlahjasi eivät tee sinusta huonompaa opettajaa, meillä jokaisella on omat vahvuutemme ja heikkoutemme :)

      Tunneilla lauletaan oikeastaan aina ryhmässä, joten yksinlaulua ei kannata pelätä. Jos haluaa, voi mikkiin toki uskaltautua laulamaan, mutta kukaan ei sinua sinne pakota menemään!

      Osaamisnäytteessä pitää valita yksi näytealue, mihin näytteesi sijoittuu. Viime vuonna osa-alueet ovat olleet:

      Näytealue 1: Kuvataide, mediakasvatus, muotoilu, käsityö, teatteri, draama, kirjal
      lisuus, sanataide, musiikki,tanssi ja liikeilmaisu, liikunta, sirkustaide
      Näytealue 2: Fysiikka, kemia, matematiikka, tekninen työ, tietotekniikka ja viestintä.
      Näytealue 3: Jokin muu koulussa opetettava aine tai aihekokonaisuus
      Näytealue 4:Filosofia ja yhteiskunta

      Näytteen ei siis tarvitse olla laulamista tai tanssimista, melkeinpä mielikuvitus on vain rajana!

      VAKAVA-kokeessa on enemmän kysytty pikkuasioiden muistamista kuin kokonaisuuden muistamista. Tämä johtunee siitä, että kokeessa ei kirjoiteta mitään esseetä vaan vastataan monivalintakysymyksiin. Kysymykset vaihtelevat tyyliltään vuosittain, joten hankala sanoa mitä tämän vuoden kokeessa saattaisi tulla eteen. Kannattaa ihmeessä käydä katsomassa vanhoja koekysymyksiä VAKAVAn sivuilta. Mielestämme niiden avulla saa melko hyvän kuvan siitä, millainen koe on!

      Tässä vielä linkki sivuille: http://www.helsinki.fi/vakava/edelliset_kokeet.html

      Poista
  2. hei! ajattelin kysyä, jos tietäisitte vastauksen muutamaan kysymykseen. =)
    ehtiikö VAKAVA-aineistoon pohjautuvan pääsykokeen yleensä tehdä kokonaan kahdessa tunnissa? kannattaako jokaiseen kysymykseen vastata, vai ajoittain "taktikoida" ja jättää kokonaan tehtävä tekemättä? ymmärsinkö oikein, että miinuspisteitä ei mene, mikäli tehtävään jättää kokonaan vastaamatta? itselläni artikkeleista luettuna 3/6, lukuintoa ei hirveästi ole jäljellä kirjoitusten jäljiltä. eteneminen hidasta mutta kuitenkin varmaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaksi tuntia riitti ainakin meille oikein mainiosti :) Pisteiden saaminen on vaihdellut joinakin vuosina. Ainakin vuoden 2012 kokeessa oli kaksi osaa. Ensimmäisessä osassa ohjeistus meni näin: Vastaamatta jättäminen tulkitaan vääräksi vastaukseksi, jolloin myös vastaamatta jättämisestä saa miinuspisteitä. Toisessa osassa taas pystyi taktikoimaan, sillä vastaamatta jättämisestä tuli 0 pistettä.

      Täältä paljon voimia ja jaksamista lukemiseen! Työ kyllä palkitaan, kunhan jaksaa hieman nähdä vaivaa sen eteen :) Toki on varmasti tympeää lukea heti kirjoitusten jälkeen, mutta lyhyt lukuaika kannattaa käyttää sinnikkäästi hyväksi!

      Poista