lauantai 23. maaliskuuta 2013

Esimakua osaamisnäytteestä

Tänä keväänä Oulun luokanopettajakoulutuksen hakusysteemi muuttui hitusen. VAKAVA-kokeen perusteella soveltuvuuskokeeseen kutsuttujen on haastattelun lisäksi valmistauduttava myös osaamisnäytteeseen. Me emme osaamisnäytteestä mitään tiedä, koska viime vuonna sitä ei vielä ollut. Valintaoppaan mukaan osaamisnäytteestä lähetetään toiseen vaiheeseen kutsutuille hakijoille vielä erillinen ohjeistus, mutta tässä muutama pointti, jotka olen lukenut.

Osaamisnäytteen tulee kuulua johonkin neljästä näytealueesta:
I Kuvataide, mediakasvatus, muotoilu, käsityö, teatteri, draama, kirjallisuus, sanataide, musiikki,
tanssi ja liikeilmaisu, liikunta, sirkustaide
II Fysiikka, kemia, matematiikka, tekninen työ, tietotekniikka ja viestintä
III Fysiikka, kemia, matematiikka, tekninen työ, tietotekniikka ja viestintä
IV Filosofia ja yhteiskunta.

Aihepiirin tai teeman voi valita itse ja lähtökohtana voi olla jo valmis materiaali, esimerkiksi lukiodiplomi jostakin aineesta, koulussa tai harrastuksessa toteutettu projekti, näyttely tai artikkeli. Mutta mahdollista on siis myös luoda näyte alusta alkaen soveltuvuuskoetta varten. Näytteen avulla pyritään näkemään hakijan osaamis- ja vuorovaikutustaidot sekä kyky jäsentää ja arvioida omaa esitystä. Tärkeää esityksessä on huomioida kasvatuksellinen ja opetuksellinen puoli - itse ajattelen tuon tarkoittavan esimerkiksi, miten soveltaa omaa osaamista koulumaailmassa ja mitä hyötyä taidosta on omassa opettajuudessa. Pelkän projektin tai taidon esitteleminen ei riitä - pedagogista näkökulmaa kannattaa tuoda mahdollisimman paljon esiin! Se kertoo, kuinka paljon hakija on pohtinut omaa opettajuuttaan ja kuinka paljon hakija haluaa omaa osaamistaan koulumaailmaan viedä. Osaamisnäytteen kesto on noin 10 minuuttia, mikä on loppujen lopuksi melko lyhyt aika. Esitys on siis suunniteltava huolellisesti, jotta ehtii kertoa kaiken haluamansa.

Ymmärtääkseni osaamisnäyte tuli Ouluun, koska tänä vuonna hakijat eivät edellisten vuosien tapaan valitse etukäteen laaja-alaisen, teknologiapainotteisen sekä taito- ja taidepainotteisen luokanopekoulutuksen väliltä, vaan valinnat tehdään vasta opintojen alussa. Osaamisnäytteellä voi siis samalla näyttää hieman omaa kiinnostustaan eri painotuksiin.

Muistettava on, että osaamisnäytteestä saa lopullisessa valinnassa saman verran pisteitä kuin VAKAVA-kokeesta (eli 0-5 pistettä). Haastattelusta pisteitä saa 0-10. Yhteensä pisteitä on siis tarjolla 20, jolloin osaamisnäyte muodostaa neljäsosan. Haastattelu on siis edelleen tärkeämmässä osassa soveltuvuuskokeessa.
Tässä meidän terveiset uutterille hakijoille!

-Laura

P. S. Samoja asioita löytyy myös tältä videolta suurinpiirtein kohdasta 41:30, jos kuulemisen perusteella on helpompi asioita jäsentää.

6 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Varhaiskasvatuksen soveltuvuuskoe(jos siis lastentarhanopettajaa tuolla lto:lla tarkoitit?:D)eroaa melko moniltakin osin lo-puolen kokeesta. Haastattelua varten tehtävän kirjoitelman tulee olla kaksisivuinen, osaamisnäytteessä näytealueita ei ole erikseen, soveltuvuuskokeeseen kuuluu myös ryhmähaastattelu, ja haastattelusta ja näytteestä on mahdollista saada yhteensä 7 pistettä (ja ryhmätilanteesta 5 pistettä).

    VastaaPoista
  3. Hei! Viime vuoden vakava-kokeessa oli siis luettavana 7 eri artikkelia, mutta kuinka pitkiä artikkelit sitten käytännössä olivat? en osaa nyt yhtään hahmottaa onko luettavaa useita kymmeniä vai satoja sivuja. Kiitos jos vähän valaisette asiaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime vuonna aineisto oli noin 160 sivua pitkä ja sitten oli vielä erikseen sanasto kirjan lopussa :) Yksi artikkeli oli noin 20-30 sivua pitkä.

      Poista
  4. Olisi mukava kuulla teidän mielipiteitä ja vinkkejäkin osaamisnäytteeseen liittyen :) itsellä ei ole vielä mitään hajua mitä esitän, kun ei oikein ole semmoisia harrastuksia mistä voisi jotain kehitellä.... Ja olen siis hakemassa sekä luokanopeks että varhaiskasvatusta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillähän ei tosiaan näytettä ole viime vuonna ollut soveltuvuuskokeessa, joten ideoita ei meillä kovinkaan paljoa ole. Valitse omimmalta tuntuva aihealue ja lähde sitä kautta rakentamaan osaamisnäytettä.

      Kävin viime vuonna myöskin varhaiskasvatuksen soveltuvuuskokeessa ja näytteeseen kehittelin itse keksimäni lastenlorun, johon tein vielä teemaan sopivan leikin. Äänitin lorun cd:lle (sisälsi myös musiikkipätkiä) ja esitin leikin tarinan kuuluessa haastattelijoille. Leikki oli siis tarinan mukaan kulkeva seikkailu, missä piti hyppiä esimerkiksi puron yli ja hiippailla leijonien nukkuessa ym. En todellakaan osaa vieläkään sanoa mistä kehitin tämän idean, se vain jotakin kautta päässäni kehkeytyi ja aloin sitä sitten toteuttamaan :)

      Ei muuta kuin luovuutta kehiin vaan, kyllä se idea sinullekin varmasti tulee :)

      Poista