lauantai 16. maaliskuuta 2013

Viikko kasvatussosiologiaa

Edellinen viikko on mennyt hujauksessa, kun jokaikinen päivä ryhmä kasvatustieteen päätyläisiä on raahustanut tähtieteen päätyyn yliopiston toiseen päähän ja istunut kasvatussosiologian nelituntisella luennolla. Iltaisin vuorossa onkin sitten ollut luentopäiväkirjan raapustaminen, jotta ainakin yksi kouluhomma tulisi tehtyä (suurinpiirtein) ajallaan. Sosiologia on tiivistetty viikon mittaiseksi tehokurssiksi, jonka vaatimuksiin kuuluu luento- ja kirjallisuusosan suorittaminen esseen tai tentin muodossa sekä lyhyehkön oppimistehtävän kirjoittaminen.
Kasvatussosiologian  on sinällään mielenkiintoista, mutta minulle noin tiivis kurssi on melko raskas. Kuunnella joka päivä neljä tuntia samaa koskevaa asiaa - puuduttavaa. Toisaalta on kyllä ihana, että kurssi on nyt käytännössä ohi ja tehtävien tekemiseen on silti annettu aikaa toukokuulle asti. Tässä parhaillaan kovassa mietinnässä on, olisinko tällä hetkellä enemmän tentti- vai esseeihminen.
Sosiologian kirja odottavaisesti pöydällä. Pieni painostus kai auttaa?
Kasvatussosiologian kurssi antoi kyllä paljon ajattelemisen aihetta. Oli jännää, kuinka iltaisin ystävän (yhteiskuntatieteitä opiskelevan sellaisen) kanssa ihmissuhteista ja muusta tärkeästä (:D) puhuessa mieleen pulpahtelivat päivällä luennolla puhuttuja asioita esimerkiksi ihmisen elämänkulusta, identiteetistä ja roolinottamisesta. Huomasin taas, kuinka tykkään kasvatustieteiden lukemisesta, koska asiat todella koskettavat omaa arkielämääni. Itse en jaksaisi päntätä maaperän kerroksia tai ihmisen aivorakennetta - varsinkaan totuttuani niin sanotusti hyvälle. Mutta sitähän jaksaa lukea, mikä kiinnostaa.

Selvät muistiinpanot auttaa aina.
-Laura

6 kommenttia:

  1. Luen kasvatustieteen perusopintoja avoimessa ja musta toi kurssi oli ehdottomasti mielenkiintoisin kaikista! Muut olivatkin sitten mielestäni melko puuduttavia, varsinkin kasvatusfilosofia ja -psykologia :P Nyt mulla menossa jo onneksi viimeinen avoimen kurssi ja pääsykoekirjat ilmestyvätkin jo puolentoistaviikon kuluttua! Kivaa kevättä sinulle! :)

    VastaaPoista
  2. Minulle kasvatustieteen peruskurssi oli melkoista hampaiden kiristelyä, mutta didaktiikka ja sosiologia ovat kyllä olleet paljon mielenkiintoisempia kuin osasin kuvitella. Toisaalta minulla ovat vaikuttaneet myös itse luennoitsijat - kiinnostava luennointitapa voi tehdä aiheesta kuin aiheestakin mielenkiintoisempaa.
    Mahtavaa, kun pääsen itsekin vilkuilemaan, millainen aineisto tänä vuonna pamahtaa ilmoille! Oikein ihanaa kevättä sinullekin - ja muista pittää hyvä asenne!:)

    Laura

    VastaaPoista
  3. Moikka! Osaatteko sanoa mitään tuosta osaamisnäyte hommasta haastattelun yhteydessä, joka tulee nyt siis Oulun pääsykokeisiin? Musta se vaikuttaa kamalalta :D https://video.adalia.fi/view/6863 videolla kohdassa 43.06 on lueteltu nuo aihealueet. Voisitteko tehdä aiheesta postauksen?
    musta tuntuu, että mun hakeminen tyssää tähän osaamisnäytteeseen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Emme ikävä kyllä osaa ainakaan vielä kertoa osaamisnäytteestä enempää kuin mitä netistä tietoa löytyy. Meillä alkavat ne pienryhmäohjaukset parin viikon päästä, joten jos sieltä saamme enemmän tietoa aiheeseen liittyen, teemme toki siitä postauksen :)

      Poista
  4. Hei! osaisitko antaa tärppejä/vinkkejä tärkeistä osattavista asioista kyseiseen kasvatussosiologian tenttiin? Mitkä asiat itsellesi tuntui tärkeiltä osattavilta kirjasta ja luennoillasi? (Itsellä kyseisestä kirjasta vain kirjatentti, ei luentoja eikä opetusta, joten aika sekava kuv on vielä aiheesta!)
    Kiitos jo etukäteen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieman hankala on enää tässä vaiheessa muistaa, mikä tuntui tärkeältä. Ja tosiaan suoritin sosiologian kurssin esseellä, minkä vuoksi kaikki asiat tuli käsiteltyä suhteellisen monipuolisesti. Sen verran muistan, että sosialisaatioprosessia käsittelin paljon omassa esseessäni - luultavasti siitä myös luennoilla puhuttiin usein! Ja sosialisaatioprosessi on laaja käsite (siihen kun kuuluu kasvatuksen merkitys prosessissa, ihmisen elämänkulku, identiteetin synty yms...), minkä vuoksi epäilisin sen tärkeä olevan. Luentomatskuissa näkyy olevan juttua myös eri sosiologeista ja sosiologiasta tieteenä, mutta hankala sanoa, miten paljon tietämystä niistä vaaditaan...

      Valitettavasti en osaa oikein tarkasti tärppejä antaa, kun en tosiaan tenttiä tehnyt:/

      Poista