tiistai 29. tammikuuta 2013

Materiaalien testailua!

Meillä oli tänään tämän viikon viimeinen koulupäivä... Suhteellisen löysä kouluviikko siis takanapäin! Eilen aloitimme keramiikan tunnilla töiden tekemisen ja tänään tekstiilityön harjoituskerralla testailimme materiaalien käyttäytymistä erilaisissa olosuhteissa. Teimme pareittain yhteensä 12 eri testiä ja kirjasimme huomiot muistiin ja vastasimme opettajan antamiin kysymyksiin.

Aloitimme testauksen mikroskooppitunnistuksella, jossa piti siis tunnistaa mikroskoopin avulla mikä kuitu on kyseessä. 
Kosteudenhylkivyys
Mikroskooppitunnistus








Mikroskooppitunnistuksen jälkeen kokeilimme kuitujen tuntua, lämmön vaikutusta kuidun ominaisuuksiin, kuitujen taipumusta rypistyä, kosteudenhylkivyyttä ja kosteuden imeytymistä, mekaanisen muokkaamisen kestävyyttä, kehrättyjen lankojen vetolujuutta, syttymisherkyyttä ja palamista, lämmöneristävyyttä, kutistuvuutta ja kuivumista.
Syttymisherkkyys ja palaminen
Tuntu







Neljä tuntia vierähti hyvin nopeasti ja opimme paljon uusia asioita erilaisista materiaaleista. Käteen jäi siis hyvin hyödyllinen harjoituskerta! Mainioita kysymyksiä olivat myös opettajan antamat pedagogiset pohdinnat, joista esimerkkinä: "Olet lähdössä leirikouluun, jossa päivä päättyy iltanuotioon. Millaisia vaatteita ohjeistat oppilaasi ottamaan mukaan iltanuotiolle?"
Vetolujuus
Lämmöneristävyys









 Huomenillalla "koulu" jatkuukin haalarikastajaisilla, Nastaa :)

-Jonna-

PS. Jos teille ihanilla lukijoilla on kysymyksiä tai postausehdotuksia niin kertokaa niistä rohkeasti meille! Haluamme Lauran kanssa parhaamme mukaan vastata teitä askarruttaviin opiskeluun sekä opiskelijaelämään liittyviin kysymyksiin :)

12 kommenttia:

  1. Onko teidän mielestä vaikea päästä lukemaan luokanopettajaksi? Haluaisin hirveästi päästä OKL:n (mun haaveammatti), mutta pelkään, etten oo tarpeeksi hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikeus päästä sisään luokanopettajakoulutukseen johtuu varmastikin suurimmalta osalta siitä, kuinka paljon hakijoita koulutukseen nykyään on. Esimerkiksi vuonna 2012 Ouluun haki 1450 luokanopettajakoulutukseen ja VAKAVAan osallistui noin 1000, joista 120 pääsi soveltuvuuskokeeseen ja noin 60 aloitti koulutuksessa.

      Jos tunnet alan omaksesi ja tiedät, että se on juuri se mitä haluaisit tulevaisuudessa tehdä olet varmasti tarpeeksi hyvä opiskelemaan luokanopettajakoulutuksessa! Opiskelemassahan vasta opetellaan, eikä kukaan oleta sinun olevan valmis opettaja koulutukseen hakiessasi :) Rohkeasti vain hakemaan sanotaan me!

      Poista
  2. Mun kysymykset liittyy kans tohon sisäänpääsyyn :D Oliko teistä vaikeeta päästä opiskelemaan luokanopettajaksi? Ja opiskeletteko ihan "normi"linjalla vai jollain erityislinjalla, esim. sillä kuvispainotteisella? Ja miten ylppäritodistus vaikuttaa, saako kirjotetuista aineista pisteitä ja jostain erityisen paljon? Oon kuullut, että jos kirjottaa L:n äikästä, niin pääsee melkeen suoraan OKL:ään. Niin ja vielä sellanen, että minkälaisia juttuja nuo pääsykokeet mahdollisesti pitää sisällään?

    Tulipas paljon kysymyksiä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me opiskellaan ihan "normilinjalla" eli laaja-alaisessa luokanopettajakoulutuksessa. Tänä vuonna Oulussa aloitti kolme laaja-alaisen ryhmää, yksi taidepainotteinen (TAIKA) ryhmä ja yksi teknologiapainotteinen (TEKNO) ryhmä.

      Ja täytyy kyllä sanoa, että ylioppilastodistuksella ei Ouluun hakiessa juuri merkitystä ole. Äidinkielen kirjoitustuloksilla selvitetään pääsy, jos on sama yhteenlaskettu pistemäärä VAKAVAsta ja haastattelusta. ”Kahden tai useamman henkilön saadessa saman pistemäärän ratkaistaan heidän sijoittumisensa seuraavien kriteerien perusteella: 1. soveltuvuuskoe, 2. ylioppilastutkinnon äidinkielen arvosana ja 3. ylioppilastutkinnon matematiikan arvosana.” Eli kirjoitusten avulla ei opiskelupaikkaa kyllä saa suoraan eikä edes kieroon. Toisissa yliopistoissa on muistaakseni erilaiset käytännöt. Kannattaa tarkistaa yliopistojen omilta sivuilta - sieltä miekin viime keväänä lueskelin:)

      Pääsykokeet alkavat siis VAKAVA-kokeella, johon luetaan aineistona tietty määrä artikkeleita. Meillä artikkeleita oli seitsemän ja koe itsessään kesti kaksi tuntia. Ja artikkelit on kyllä osattava melkoisen perusteellisesti. Vaikka koe on monivalintakoe, ei sinne voi mennä kädet taskussa vihellellen. VAKAVA-kokeen tuloksen perusteella haastatteluun pääsee tietty määrä hakijoita. Meillä haastattelu kesti noin puoli tuntia. Omat muistot on hieman hatarat - pientä jännitystä taisi siis olla ilmassa! Haastattelu perustui etukäteen kirjoitettuun lyhyehköön, suurinpiirtein A4:n pituiseen "omaelämänkertaan" ja sisälsi myös pienen tehtävän. Sellaista huhua on meilläpäin kiertänyt, että tänä keväänä voisi pääsykokeisiin kuulua myös opetusnäyte, kuten Lapin yliopistossa on jo aiemmin kuulunutkin.

      Kouluun pääsyn helppoudesta on varmaan yhtä monta mielipidettä kuin on hakijoitakin. Ei se koulupaikka kuitenkaan sormia napsauttamalla kenellekään irtoa. Hakijoita on sen verran paljon - kuten Jonnakin tuossa juuri kommenttiin kirjoitti.

      -Laura

      Poista
  3. Oon käynyt joskus aikaisemminkin tätä teidän blogia vilkuilemassa, mutta nyt kuumeen kourissa oli kerrankin aikaa lukea koko blogi alusta loppuun. Pakko sanoa että nyt aloin jo toivottoman paljon odottaa pääsykoeaineiston ilmestymistä, sillä kaikki mitä täällä esittelette on just sitä mitä haluan tehdä. Itseä kuitenkin(kuten aika monia muitakin kommenteista päätelleen) jännittää tosi paljon pääsykokeet ja toisena päivänä tuntuu että kyllä mä siihen pystyn kun toisena taas tuntuu että mitä jos en ikinä pääse sisälle! Tänä keväänä olis tarkoitus siis vetää lakki päähän ja valmistautua VAKAVAan, toivottavasti elämäni ensimmäiseen ja viimeiseen!
    Oon itse miettinyt mitä mahdollisen välivuoden aikana tekis jos sellainen sattuu eteen ja oon miettinyt kouluavustajan hommia, mitä kautta niitä kannattaa hakea? Onko jotain muuta puuhaa mitä suosittelisitte välivuodeksi ja josta olisi tavallaan hyötyä sitten koulutuksessa?

    Huh huh, päätin taas kirjoittaa romaanin, mutta tarkoitus oli vaan sanoa että kiitos todella paljon, tulevaisuuden unelmat vaan kasvaa täällä päässä ja kaikki tuntuu selkeämmältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että odottelet jo pääsykoeaineiston ilmestymistä! Alkuinnostuksesta on paljon hyötyä, jotta jaksaa panostaa koko(lyhyehkön) lukemisajan:) Miekin aloitin pääsykokeisiin lukemisen viime keväänä heti kirjoitusten jälkeen ja todella iloinen olen, että samantien pääsin sisään. Kannattaa uskoa sisäänpääsyyn - kyllä meitä kuitenkin on useampi, jotka lukiosta suoraan pääsivät!
      En siis osaa paljon sanoa välivuodesta, mutta sellaisen eteen sattuessa esimerkiksi kasvatustieteen peruskurssien lukeminen avoimessa yliopistossa varmasti kannattaa. Sen kertominen voi antaa seuraavassa haastattelussa omistautuneen kuvan ja se tietysti myös vähentää ensimmäisen opiskeluvuoden työmäärää - tai mahdollistaa lisäkurssien ottamisen heti ensimmäisenä vuonna.
      Koulunavustajan hommien hakemisesta minulla ei varmaa tietoa ole, mutta kuulopuheiden perusteella kannattaa yhteyttä ottaa suoraan kouluille tai sitten hakea työkkärin kautta.

      -Laura

      P.S. Kyllä sie pystyt siihen!:)

      Poista
  4. Hei! Jos nyt oikein luin niin opiskelette siis luokanopettajaksi lapin yliopistossa? :) Haluaisin tietää minkälainen soveltuvuuskoe siellä on ollut? Onko vaihdellut paljonki vuodesta riippuen? :) millainen se taidonnäyte on jos se sattuu omalle kohdalle? Haen nyt keväällä ekaa kertaa ja ajattelin laittaa lapin yliopiston yhdeksi vaihtoehdoksi :) toivottavasti kerkeette vastaamaan :)

    VastaaPoista
  5. Jaa eiku opiskelettekin Oulussa^^ Osaisitteko silti kertoa lapin yliopiston luokanopettajan soveltuvuuskokeesta?:)

    VastaaPoista
  6. Mä hukkasin jo mihin postaukseen kirjotin niin kirjotan nyt uudestaan :) haluisin siis kysyä et tiedättekö te lapin yliopiston luokanopettajan soveltavuuskokeista mitään? :) toivottavasti kerkeette vastata :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti meillä ei ole tietoa Lapin yliopiston soveltuvuuskokeista sen enempää kuin mitä netistä voi tietoa löytää :/

      Tsemppiä sinulle kuitenkin tulevaan hakuun! :)

      Poista
    2. okei no yritän ettiä muualta tietoo :) kiitos kumminki :)

      Poista
  7. Hei löysin tämän blogimn googlettelemalla ja ajattelin, että joskus joku saattaa kans löytää joten voisin kommentoida tuosta lapin yliopistosta. Eli: Lapin yliopiston soveltuvuuskokeessa on ryhmätehtävä ja yksilöhaastattelu. Ryhmätehtävässä jokainen saa oman artikkelin jonka pohjalta herätetään ryhmässä keskustelua. Ensin on aikaa valmistuatua. Vinkit: Älä puhu vain yksin, älä kerro heti koko artikkelin sisältöä, huomioi kaikki ja ota rennosti! Haastattelussa on kolme haastatteliaa jotka haastattelevat etukäteen lähetetyn kirjeen perusteella tai sitten eivät, se vaihtelee. Haastattelijat saattavat vaikuttaa välillä tylsistyneiltä tai epäkiinnostuneilta tms, mutta sen tarkoitus on vain saada sinut hermostumaan. Tätäkään ei kuitenkaan kaikille tehdä. Vinkit siihen: Jos olet jotain mieltä, älä muuta sitä, älä valehtele (ne huomaa sen), ole oma itsesi, ennen kuin vastaat, mieti! Tärkeää ei ole vastata nopeasti. Ja viimeiseksi muista, että jännittää saa, mutta sille ei kannata antaa suurta valtaa. Kaikki jännittää joten vedä syvään henkeä ja rennosti vaan!

    VastaaPoista